Dupa achizitionarea unei masini, aceasta trebuie inscrisa in circulatie, fiind stabilita o perioada de 30 de zile in care soferul trebuie sa o inmatriculeze pentru a putea circula cu ea in conditii legale pe drumurile publice. Inscrierea unei masini in circulatie se poate face pe perioada nedeterminata, temporar sau provizoriu. In primul caz, inscrierea masinii poate fi facuta de persoanele fizice sau juridice care locuiesc permanent in tara.
Inmatricularea temporara se face de catre persoanele fizice sau juridice care au o viza de rezident sau un permis de sedere temporara pe teritoriul tarii. Inmatricularea provizorie se face pe o perioada de 30 de zile si se poate acorda doar o singura data. Rolul ei este acela de a da posibilitatea soferului sa circule legal pe drumurile publice pana in momentul in care reuseste sa isi incheie inmatricularea definitiva.
Inscrierea in circulatie se poate face pentru un vehicul nou sau pentru unul uzat. In fiecare caz este nevoie de anumite acte. Pentru inmatricularea unui vehicul nou, este nevoie de cartea de identitate a masinii, pe care sa existe folia de secretizare, atat in original, cat si o copie xerox. Dincolo de acest document, va mai fi nevoie si de fisa de inmatriculare pe care sa existe viza circumscriptiei financiare.
Alte acte care trebuie aduse pentru inmatriculare mai sunt: o chitanta sau un ordin de plata de la CEC sau trezorerie a taxei de inmatriculare; copia tichetului de asigurare; copie dupa documentul de proprietate asupra masinii; o cerere tip; chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare; cartea de identitate a persoanei care solicita inmatricularea, in original si copie. In plus, va mai trebui achitata contravaloarea placilor cu numere de inmatriculare.
Atunci cand trebuie inmatriculat un vehicul uzat, sunt valabile toate actele de mai sus, la care se adauga certificatul de autenticitate sau nota de identificare. In plus, se impune ca pe cartea de identitate sa fie specificata radierea din circulatie.
Calculator asigurare