De foarte multe ori circulam cu masina in afara teritoriului tarii. Ce faci atunci cand ai un accident in afara tarii? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi? Cum poti obtine despagubiri daca tu esti cel pagubit? In momentul in care esti implicat intr-un accident in afara tarii, nu poti folosi RCA-ul, in schimb intra in ecuatie Cartea Verde, care este oferita intotdeauna odata cu polita de asigurare auto obligatorie.
Este foarte important caa atunci cand iti inchei polita rca sa te asiguri ca tara in care urmeaza sa calatoresti cu masina, nu este exclusa de pe cartea verde. Tarile din Uniunea europeana o sa le gasesti intotdeauna valide pe cartea verde si astfel poti calatorii fara probleme. Sunt asiguratorii care includ nu numai tarile din uniune ci toate tarile din Europa, aastfel neavand nicio restyrictie pe carte verde. Bine de stiut este faptul ca in cazul in care pe cartea verde iti apare exclusa tara in care vrei sa calatoresti, iti poti incheia separat o carte verde fara sa fie nevoie sa inchei un alt rca. Pretul unei astfel de asigurarii este totusi destul de mare, asa ca cel maai bine este sa fii foarte atent in momentul in care iti inchei polita rca.
Asiguratul implicat in accident va trebui sa completeze formularul de constatare amiabila sau sa realizeze constatarea la Politia din tara in care a avut loc accidentul, in functie de caz. Tot la sectia de politie va fi obtinuta si autorizatia de reparatie a autovehiculului. In momentul in care soferul se intoarce in tara, trebuie sa dea o declaratie catre asigurator referitoare la daunele care au fost produse in strainatate. Vor fi specificate detalii precum: modul in care a avut loc accidentul, care este persoana vinovata si care sunt daunele materiale sau vatamarile corporale care au rezultat in urma accidentului.
Intr-un asemenea caz, pagubitul va trebui sa se adreseze Fondului de Protectie a Victimelor Strazii din Romania (mai multe informatii aici: https://www.baar.ro/fpvs/), care poate interveni insa doar atunci cand statul respectiv este membru al Spatiului Economic European (SEE). Tot la FPVS se poate apela si in momentul in care vinovatul nu detine un RCA si o Carte Verde valabile.